Fjällbrynt messmör från Milko

Vad innehåller denna produkt för något är frågan jag har ställt mig idag. Svaret är:

Fjällbrynt messmör innehåller:

  • Vassle av njölk
  • Smör
  • Socker
  • Vanillin arom
  • Järn

 

Kul Fjällbrynt innehåller inga tillsatser i form av färgämne eller konserveringsmedel. Produkten blir gulmarkerad på grund av att den innehåller vanillin arom.


Milda vanilj visp 12%



Milda vanilj visp misstänker jag att den innehåller många konstigheter. Jag kollar därför innehållet och fick helt rätt i min gissning.

Milda vaniljvisp innehåller:
  • Skummmjölk
  • Härdat vegetabiliskt fett
  • Socker
  • Skummjölkspulver
  • Emulgeringsmedel (E472b och E472c)
  • Arom (vanillin)
  • Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjölk och E407)
  • Färgämne betakarotin

Produkten innehåller många tillsatser och blir helt klart rödklassad.



Bregott, Normalsaltat


Bregott Normalsaltat innehåller bara naturliga råvaror och inga konstiga tillsatser. Bregott blir därmed grönklassat.



Bregott Normalsaltat innehåller



  •  Grädde
  •  Vatten
  •  Rapsolja
  •  Salt
  • Mjölksyrakultur
  • Vitamin A och D



Vispgrädde från Arla (40 procent)

Bland gräddprodukterna finns det många produkter med konstiga tillsatser. Därför blir jag jätte glad när jag ser att vanlig traditionell vispgrädde just bara innehåller grädde.



Vispgrädde från Arla (40 procent) innehåller:

  • Grädde

Kul en produkt som blir grönklassad.   




Wasa husman

Äntligen har jag hittat en produkt som inte har några konstiga tillsatser. Wasa Husman består bara av naturliga råvaror. Kul nu kan jag grönmarkera en produkt och dessutom fortsätta äta den med gott samvete.



Wasa husman innehåller:


  • Rågmjöl
  • Vatten
  • Jäst
  • Salt


Tillsatser

Det används alldeles för mycket tillsatser i vår mat. Tyvärr är trenden att tillsatserna ökar mer och mer. Allt bara för att det är pengarna som styr. Det verkar inte finnas några gränser för vad företagen kan ha för tillsatser i sina produkter. Huvudsaken är att de tjänar så mycket pengar som möjligt. Detta verkar gälla även om det går ut över matens nyttighet.

Mjölkprodukter

Mjölkprodukter äter och dricker vi mycket av i alla former. Självklart fuskas detta även inom detta område för att uppnå högre vinster för tillverkarna. Det är tråkigt att vi konsumenter inte har mer koll på vad som blandas i de produkter vi köper. Om ett större antal människor var medvetna om vad olika produkter innehåller så skulle vi konsumenter gemensamt kunna sätta press på tillverkarna att ta bort de onaturliga medlen de stoppar i sina produkter.


Kardemumma bullar från Findus

Bullar är gott och det är inte så ofta jag hinner baka egna bullar. En bullsort som jag köper ibland är Findus kardemumma bullar. Jag är lite nyfiken på om dessa bullar innehåller en massa onaturliga ämnen och har därför idag kollat upp dom. Dessa bullar innehåller:

  • Socker
  • Vetemjöl
  • Margarin som innehåller vegetabilsk olja, vatten, salt och E471
  • Citronsyra
  • Aromämnen
  • Vatten
  • Jäst
  • Skållat havremjöl
  • Aprikoskärnor
  • Mjukt mandelskal
  • Stärkelse
  • Kardemumma
  • Äppeljuice koncentrat
  • Salt

 E471 är ett emulgeringsmedel som framstölls av fetter och oljor eller glycerol och fettsyror. Fetterna och fettsyrorna kan komma från gris eller andra djur.

Slutsatsen är att bullarna innehåller ett konstgjort ämne, vilket är emulgerinsmedlet E471. Produkten blir därmed gulklassad.




Jätten vanilj från Göteborgs kex

Dagens koll har jag gjort på Jätten vanilj från Göteborgskex.  Dessa vaniljrån innehåller:

Socker
Härdat vegetabiliskt fett
Emulgeringsmedel (sojalectin)
Aromämne vanillin
Vetemjöl
Vetegroddar
Salt

Slutsatsen är att kexen innehåller minst två onaturliga medel och därmed blir rödklassade. De två onaturliga medlen är härdat  vegetabiliskt fett och emulgeringsmedel.




Cremekex vanilj från Göteborgs Kex

Kompisar som har varit och fikat hos mig idag har blivit bjudna på vaniljkex från Göteborgs kex. Efter att ett hel paket var uppätet kom jag på att jag skulle kolla innehåller. Dessa kex innehåller:

  • Härdat vegetabiliskt fett
  • Vetemjöl
  • Vanillin
  • Emulgeringsmedel (sojalectin)
  • Socker
  • Vegateabilisk olja
  • Invertsocker
  • Bakpulver
  • Salt
  • Arom av vanillin

Invertsocker bildas genom en fördelning av sackaros. Det innehåller lika delar glukos och fruktos.

Slutsatsen är att kexen innehåller minst två onaturliga medel och därmed blir rödklassade. De två onaturliga medlen är härdat  vegetabiliskt fett och emulgeringsmedel.




Kristina kardemumma skorpor från Skogaholm bageri





























En skorpa som jag ofta äter är Kristina kardemumma skorpor. Dessa tillverkas av bageri Skogaholm. Jag har idag vågat mig på att läsa innehållsförteckningen för dessa skorpor. Det skulle vara mycket tråkigt om jag måste sluta köpa dem på grund av att de innehåller för många konstgjorda tillsatser.

Skorpan innehåller följande:

  • Socker
  • Vatten
  • Vetemjöl
  • Jäst
  • Vegetabiliskt fett
  • Salt
  • Kardemumma
  • Mjölbehandlingsmedel

Slutsatsen är att Kristina kardemumma skorpor innehåller ett onaturligt medel och därmed  får en gul klassning. Det onaturliga medlet är mjölbehandlingsmedel.


Enzymer

Enzymer används till att förlänga hållbarheten, ge brödet större volym, smaktillsats och ge brödet rätt färg. Vilken typ av enzymer brödet innehåller anges oftast inte. Anledningen till detta är att brödtillverkarna inte behöver tala om i innehållsförteckningen att enzymer har använts. Motiveringen till detta är att de används i produktionsprocessen och inte finns kvar i den färdiga produkten.

Jag blir mer och mer besviken på brödtillverkarna när jg förtår hur mycket konstiga tillsatser som används för att fiffla med brödet så att det blir större, upplevs färskare och får finare färg.

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel används för att brödet ska hålla längre. De flesta brödsorter jag har tittat på innehåller konserveringsmedel. Ett stort pluss till Polarbröd från Ävsbyn som fryser ner sitt bröd och levererar det fryst till butk. På detta sätt slipper de tillsätta konserveringsmedel.

Ett konserveringsmedel jag har sett i många bröd är Kalciumpropionat. Detta ämnen har beteckningen  E282 på innehållsdeklerationer.  Ämnet är godkänt av livsmedelsverket, men jag har läst att konserveringsmedel kan orsaka problem som astma, eksem, Parkinson och mycket mer. Det kan bryta ner immunförsvaret och ge koncentrationssvårigheter.

Oavsett hur säkerställtda dessa problem är så kan jag i alla fall konstatera att det inte är särskilt nyttigt att stoppa i sig bröd med en massa konserveringsmedel.

Fett

Det mest onyttiga fettet är härdat fett. Härdat fett ger brödet bättre volym. Det hjälper också till att hålla brödet saftigt under en längre period och gör att innandömmet blir mjukare.  Det som ska undvikas är fett som är fullhärdat och består av transfetter.

Mjölbehandlingsmedel

Mjölbehandlingsmedel används till att ge brödet större volym. Detta medel består av  askorbinsyra som gör att degen kan behålla koldioxid och på så sätt jäser bättre.  Detta resulterar i att brödet ser större ut än vad det skulle ha gjort om mjölbehandlingsmedlet inte hade tillsats,

Det är mycket kontigt att brödtillverkaren måste använda detta medel. Det är tydligen bara tanken att tjäna så mycket pengar som möjligt som styr.

Emulgeringsmedel

En bra fråga i detta sammanhang är varför används emulgeringsmedel i bröd. En av anledningarna är att lura oss konsumenter att tro att brödet är färskare än det egentligen är. Medlet bromsar processen som gör att brödet blir hårt och att vi upplever att det är gammalt. Det gör också så att brödet blir mjukare inuti och att det blr större genom att mer luft binds i brödet.

Efter att ha fårstått vad emulgeringsmedel används till blir jag mycket besviken på många av bagerierna vi har i Sverige. Medlet är till för att lura mig som konsument att tro att brödet är både färskare och större än vad det egentligen är.  Nu ska jag kolla noga på allt bröd jag köper om det innehåller emulgeringsmedel.

Otrevligt innehåll i bröd

Det finns massor av goda bröd ute i butikshyllorna, men vad innehåller brödet? Jag har under dagen roat mig med att läsa på olika brödpåsar och har kommit fram till följande lista med konstiga ingredienser:

  • Emulgeringsmdel
  • Mjölbehandlingsmedel
  • Fett
  • Konserveringsmedel

 Dessutom har jag läst att bröd ofta innehåller Enzymer


Jag tror inte att dessa ingredienser är så nyttiga att äta.


Bröd

Det första området jag kommer att granska är bröd.

Välkommen till min nya blogg!

Jag har precis fått upp ögonen för hur livsmedelsindustrin förstör vår mat med konstiga tillsatser för att tjäna mer pengar. Just nu är jag inte sugen på att äta många av de saker jag har i mitt kylskåp, frys eller skafferi. Jag har bestämt mig för att starta en egen liten granskning av den mat jag stoppar i mig. Mina iaktagelser kommer att publiceras på denna blogg.

RSS 2.0