Fresta Marsán och vaniljsås från Ekströms

Fresta Marsán och vaniljsås är god till kakor och pajer, men vad innehåller den egentligen?

Innehållet är:


  • Skummjölk
  • Socker
  • Härdat vegetabiliskt fett
  • Förjockningsmedel (E1442, gelatin, E412 och E407)
  • Emulgeringsmedel (E471)
  • Vaniljarom
  • Salt
  • Vaniljstång
  • Färgämne (betakaroten)


Man kan lugnt säga att denna produkt innehåller många konstiga tillsatser. Produkten blir utan tvekan rödmarkerad.


Cantadou färskost

Cantadou färskost innehåller:

  • Färskost
  • Vatten
  • Grädde
  • Rädisa
  • Gräslök
  • Gul lök
  • Salt
  • Aromer

 

Det finns ingen information om vilka aromer som ingår. Aromer betyder åtminstone två och produkten blr därmed rödklassad.



Gräddfil från Arla


Gräddfil kan användas till mycket och särskilt nu på sommaren. Det skulle vara trevligt om man kan äta den med gott samvete. Jag bestämde mig därför att kolla upp om gräddfilen innehåller några konstiga tillsatser.



Innehållet i Gräddfil från Arla är:


  •  Högpastöriserad grädde
  • Syrningskultur

Jag hittar inga konstiga tillsatser och produkten blir därför grönmarkerad.



Fjällbrynt messmör från Milko

Vad innehåller denna produkt för något är frågan jag har ställt mig idag. Svaret är:

Fjällbrynt messmör innehåller:

  • Vassle av njölk
  • Smör
  • Socker
  • Vanillin arom
  • Järn

 

Kul Fjällbrynt innehåller inga tillsatser i form av färgämne eller konserveringsmedel. Produkten blir gulmarkerad på grund av att den innehåller vanillin arom.


Milda vanilj visp 12%



Milda vanilj visp misstänker jag att den innehåller många konstigheter. Jag kollar därför innehållet och fick helt rätt i min gissning.

Milda vaniljvisp innehåller:
  • Skummmjölk
  • Härdat vegetabiliskt fett
  • Socker
  • Skummjölkspulver
  • Emulgeringsmedel (E472b och E472c)
  • Arom (vanillin)
  • Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjölk och E407)
  • Färgämne betakarotin

Produkten innehåller många tillsatser och blir helt klart rödklassad.



Bregott, Normalsaltat


Bregott Normalsaltat innehåller bara naturliga råvaror och inga konstiga tillsatser. Bregott blir därmed grönklassat.



Bregott Normalsaltat innehåller



  •  Grädde
  •  Vatten
  •  Rapsolja
  •  Salt
  • Mjölksyrakultur
  • Vitamin A och D



Vispgrädde från Arla (40 procent)

Bland gräddprodukterna finns det många produkter med konstiga tillsatser. Därför blir jag jätte glad när jag ser att vanlig traditionell vispgrädde just bara innehåller grädde.



Vispgrädde från Arla (40 procent) innehåller:

  • Grädde

Kul en produkt som blir grönklassad.   




Wasa husman

Äntligen har jag hittat en produkt som inte har några konstiga tillsatser. Wasa Husman består bara av naturliga råvaror. Kul nu kan jag grönmarkera en produkt och dessutom fortsätta äta den med gott samvete.



Wasa husman innehåller:


  • Rågmjöl
  • Vatten
  • Jäst
  • Salt


Tillsatser

Det används alldeles för mycket tillsatser i vår mat. Tyvärr är trenden att tillsatserna ökar mer och mer. Allt bara för att det är pengarna som styr. Det verkar inte finnas några gränser för vad företagen kan ha för tillsatser i sina produkter. Huvudsaken är att de tjänar så mycket pengar som möjligt. Detta verkar gälla även om det går ut över matens nyttighet.

Mjölkprodukter

Mjölkprodukter äter och dricker vi mycket av i alla former. Självklart fuskas detta även inom detta område för att uppnå högre vinster för tillverkarna. Det är tråkigt att vi konsumenter inte har mer koll på vad som blandas i de produkter vi köper. Om ett större antal människor var medvetna om vad olika produkter innehåller så skulle vi konsumenter gemensamt kunna sätta press på tillverkarna att ta bort de onaturliga medlen de stoppar i sina produkter.


Kardemumma bullar från Findus

Bullar är gott och det är inte så ofta jag hinner baka egna bullar. En bullsort som jag köper ibland är Findus kardemumma bullar. Jag är lite nyfiken på om dessa bullar innehåller en massa onaturliga ämnen och har därför idag kollat upp dom. Dessa bullar innehåller:

  • Socker
  • Vetemjöl
  • Margarin som innehåller vegetabilsk olja, vatten, salt och E471
  • Citronsyra
  • Aromämnen
  • Vatten
  • Jäst
  • Skållat havremjöl
  • Aprikoskärnor
  • Mjukt mandelskal
  • Stärkelse
  • Kardemumma
  • Äppeljuice koncentrat
  • Salt

 E471 är ett emulgeringsmedel som framstölls av fetter och oljor eller glycerol och fettsyror. Fetterna och fettsyrorna kan komma från gris eller andra djur.

Slutsatsen är att bullarna innehåller ett konstgjort ämne, vilket är emulgerinsmedlet E471. Produkten blir därmed gulklassad.




Jätten vanilj från Göteborgs kex

Dagens koll har jag gjort på Jätten vanilj från Göteborgskex.  Dessa vaniljrån innehåller:

Socker
Härdat vegetabiliskt fett
Emulgeringsmedel (sojalectin)
Aromämne vanillin
Vetemjöl
Vetegroddar
Salt

Slutsatsen är att kexen innehåller minst två onaturliga medel och därmed blir rödklassade. De två onaturliga medlen är härdat  vegetabiliskt fett och emulgeringsmedel.




Cremekex vanilj från Göteborgs Kex

Kompisar som har varit och fikat hos mig idag har blivit bjudna på vaniljkex från Göteborgs kex. Efter att ett hel paket var uppätet kom jag på att jag skulle kolla innehåller. Dessa kex innehåller:

  • Härdat vegetabiliskt fett
  • Vetemjöl
  • Vanillin
  • Emulgeringsmedel (sojalectin)
  • Socker
  • Vegateabilisk olja
  • Invertsocker
  • Bakpulver
  • Salt
  • Arom av vanillin

Invertsocker bildas genom en fördelning av sackaros. Det innehåller lika delar glukos och fruktos.

Slutsatsen är att kexen innehåller minst två onaturliga medel och därmed blir rödklassade. De två onaturliga medlen är härdat  vegetabiliskt fett och emulgeringsmedel.




Kristina kardemumma skorpor från Skogaholm bageri





























En skorpa som jag ofta äter är Kristina kardemumma skorpor. Dessa tillverkas av bageri Skogaholm. Jag har idag vågat mig på att läsa innehållsförteckningen för dessa skorpor. Det skulle vara mycket tråkigt om jag måste sluta köpa dem på grund av att de innehåller för många konstgjorda tillsatser.

Skorpan innehåller följande:

  • Socker
  • Vatten
  • Vetemjöl
  • Jäst
  • Vegetabiliskt fett
  • Salt
  • Kardemumma
  • Mjölbehandlingsmedel

Slutsatsen är att Kristina kardemumma skorpor innehåller ett onaturligt medel och därmed  får en gul klassning. Det onaturliga medlet är mjölbehandlingsmedel.


Enzymer

Enzymer används till att förlänga hållbarheten, ge brödet större volym, smaktillsats och ge brödet rätt färg. Vilken typ av enzymer brödet innehåller anges oftast inte. Anledningen till detta är att brödtillverkarna inte behöver tala om i innehållsförteckningen att enzymer har använts. Motiveringen till detta är att de används i produktionsprocessen och inte finns kvar i den färdiga produkten.

Jag blir mer och mer besviken på brödtillverkarna när jg förtår hur mycket konstiga tillsatser som används för att fiffla med brödet så att det blir större, upplevs färskare och får finare färg.

RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Kontakt: [email protected]